Saturday, 7 May 2011

makanan kampung..=)

Hai assalamualaikum semua..=)

Yeaaayy!! Sekarang LD dah kat kampung tercinta (mood: bahagia haha) Seronok sangat dapat jumpa family, adik-adik yang nakal. fuhh penat nak melayan kerenah 5 adik laki ni…
0key, sesampainya LD kat kampung, petang tu ada la majlis kenduri kat umah bapa saudara LD (ayah chik) untuk menyambut kedatangan menantunye ke rumah dorang (maksudnye bini spupu LD la hee) majlis tu sedarhana je, tak de la besar-besaran tapi meriah..:)

Waktu petang tu,semua yang datang dah balik, kiteorang yang family rapat-rapat ni ofcosla belum balik lagi kan tuk mengemas, petang tu ‘mok’ a.k.a the only grandmother I have hidangla satu makanan kampung ni, LD rasa kalau orang-orang kat Kelantan tahu la pasal makanan ni, orang-orang yang selain Kelantan tu LD tak tau la plak kan. Sebab tu nak share, nak tau ape dia,jeng jeng jeng…..ini la dia…

jering rebus..=)


dimakan bersama dengan kelapa parut...nyum,nyum..=)

Ini adala dia jering rebus, mesti ada sesetengah daripada korang tak penah makan kan, kalau makan jering ni ofcosla mulut berbau kan, LD makan sikit je tapi sedap jering rebus ni, ia dimakan bersama nyior parut yang ditambah gula,sedap sehingga menjilat jari hee, so sape-sape yang nak datang Kelantan tu boleh la mencuba. Tapi rasanye nak makan jering rebus ni,ada musim kot, LD tak tau la plak bila musimnya hee sori. Nak rebus jering ni pun agak susah, LD ada interview Mok LD tapi agak rumit nak bercerita resipinya hehe. SELAMAT MENCUBA.!!!


PS: Lepas makan terus gosok gigi ye, dan pesanan dari orang-orang tua, sila makan beras untuk mengelakkan mulut berbau,peace..!! (^_^)v

3 comments: